Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Eğitim Fakültesi
Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü

Tarihçe

MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

1996 yılında kurulan Anabilim dalımız, 1998-1999 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır.  Müzik Eğitimi Anabilim Dalı kent merkezinde Anafartalar Yerleşkesi Eğitim Fakültesi bünyesinde E Blokta yer almaktadır. Türkiye’deki müzik eğitimine Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği çağdaş müzik anlayışına uygun nitelikli müzik öğretmeni yetiştirmek amacında olan anabilim dalımız, ilk mezunlarını 2002-2003 akademik yılında vermiştir.

Müzik Eğitimi Anabilim Dalımızın amacı çağın gereklerine göre kendini yetiştirmiş, nitelikli ve gelişmeye açık müzik öğretmenleri yetiştirmek olup; öğrenim süresi 4 yıl ve dili Türkçedir. Eğitim-öğretim yılı içerisinde uzman kişilerin katılımıyla düzenlenen seminer, konferans, çalıştay, konser, resital gibi bilimsel ve sanatsal etkinlikler ile ayrıca öğrencilerimizin katılımıyla her yıl düzenlenen “Anabilim Dalı Korosu” ve “Anabilim Dalı Orkestrası” konserleri başta olmak üzere, öğretim elemanlarının resitalleri, oda müziği toplulukları ve öğrenci konserleri ile çok yönlü müzik öğretmeni yetiştirme çerçevesinde, öğrencilerimizin bilimsel ve sanatsal kişiliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.Ana Bilim Dalımızda "Müzik Öğretmenliği Lisans" ve "Müzik Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans " olmak üzere iki ayrı program yürütülmektedir. 

Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda eğitim alınabilmesi için; TYT’den belli bir başarı puanının alınması koşulundan sonra; müziksel işitme, müziksel çalma ve müziksel söyleme boyutlarını içeren özel yetenek sınavının kazanılması gerekmektedir. Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nı tercih eden adayların çocukları sevmesisabırlı ve hoşgörülü olmasıiletişim becerilerine sahip olması ve uygun öğrenme ortamları sağlayabilecek bir rehber özelliği taşıması çok önemlidir.

Lisans programından mezun olabilmek için öğrencilerin; öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD/S notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmaları, 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz lisans diplomasına sahip olarak "Müzik Öğretmeni" unvanı alır. Anabilim Dalından mezun olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet veya özel okullarda öğretmen olarak çalışmakta; lisansüstü eğitim olanağı ile akademik kariyer imkânına sahip olabilmekte, ayrıca çeşitli kamu ve özel kurum/kuruluşlarda sanat danışmanı olarak da çalışabilmektedirler.
 

Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda 4 Öğretim Üyesi ve 10 Öğretim Görevlisi  görev yapmaktadır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RESİM-İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

Anabilim Dalımız, "Eğitim Fakültelerinin Yeniden Yapılandırılması“ çerçevesinde; 1997-1998 yılında kurulmuştur. Eğitim- Öğretim alanımız Anafartalar Yerleşkesi'nde sürdürülmektedir.

PROGRAMIN AMACI:
Resim Öğretmeni olabilme yeterliğine sahip, sanatı tarihi ve toplum kültürüne olan etkisi açısından değerlendirebilecek, sanatı sevdirebilme becerisine sahip, insan ilişkilerinde yapıcı, empatik, bilgiyi aktarabilmede yeterli donanımlara sahip aynı zamanda, sanatımıza yön verebilecek, günceli takip eden, taze bilgileri paylaşabilecek yetenekte öğretmenler yetiştirmektir.

PROGRAMDA OKUTULAN BELLİ BAŞLI DERSLER:
Anabilim Dalımızda; Anasanat, Desen, Modelaj ve Heykel, Baskı Resim, Tasarım ve Yazı atölyeleri bulunmaktadır. Atölyelerimizde verilen uygulamalı derslerde doksan sekiz öğrencimiz öğrenim görmekte olup, öğrencilerimiz rahat ve aydınlık mekânlarda çalışma fırsatı bulmaktadır.
ANASANAT ATÖLYE dersinde öğrenci kendini teknik anlamda geliştirme fırsatını yakalarken, özgün algılama biçimlerini yansıtan çalışmalar üretmede adımlar atar.
DESEN dersinde öğrenci, ölçü alma, obje ve nesneler arası oranlar kurma ve gözlemleme becerisini geliştirir.
TEMEL TASARIM dersinde öğrenci; kompozisyon tasarlama kurallarını öğrenirken, YAZI dersinde düzen ve disiplin bilinciyle yazı çeşitlerini ve yazım kurallarını öğrenir.
HEYKEL ve MODELAJ dersinde, üç boyutlu algılama, biçimlendirme disiplinleri ve teknikleri verilir.
BASKI RESİM dersi ise, farklı malzemelerle (Linol, Çinko, Ahşap gibi) özgün resimleri çoğaltma tekniklerini kapsar.
Eğitim Bilimleri ve diğer teorik derslerimiz, Seminer Salonumuz ve dersliklerimizde yapılmaktadır.
Öğrencilerimiz mezuniyet sonrası; Resim ve İş Eğitimi öğretmen adayları olarak mezun olurlar. KPSS sınavından alacakları not düzeyi, onların mesleklerini yapabilme koşulunu yerine getirecektir.
Kültürel ve Sanatsal etkinlikler; Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı olarak; akademik yılsonunda öğrencilerimizin baskı resim ve tuval resimlerinden oluşan sergiler açarlar. Öğrencilerimiz bizim yaptığımız duyurular rehberliğinde kişisel çabalarıyla çeşitli yarışmalara katılır. Son sınıf öğrencileri kişisel girişimleri ile karma ya da kişisel sergiler açarlar. Belli tarihlerde davet ettiğimiz sanat eğitimcileri ile uygulamalı performans çalışmaları (Workshop) yapılır.