Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Eğitim Fakültesi
Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü

Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı

Tanıtım

1996 yılında kurulan Anabilim dalımız, 1998-1999 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır.  Müzik Eğitimi Anabilim Dalı kent merkezinde Anafartalar Yerleşkesi Eğitim Fakültesi bünyesinde E Blokta yer almaktadır. Türkiye’deki müzik eğitimine Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği çağdaş müzik anlayışına uygun nitelikli müzik öğretmeni yetiştirmek amacında olan anabilim dalımız, ilk mezunlarını 2002-2003 akademik yılında vermiştir.

Müzik Eğitimi Anabilim Dalımızın amacı çağın gereklerine göre kendini yetiştirmiş, nitelikli ve gelişmeye açık müzik öğretmenleri yetiştirmek olup; öğrenim süresi 4 yıl ve dili Türkçedir. Eğitim-öğretim yılı içerisinde uzman kişilerin katılımıyla düzenlenen seminer, konferans, çalıştay, konser, resital gibi bilimsel ve sanatsal etkinlikler ile ayrıca öğrencilerimizin katılımıyla her yıl düzenlenen “Anabilim Dalı Korosu” ve “Anabilim Dalı Orkestrası” konserleri başta olmak üzere, öğretim elemanlarının resitalleri, oda müziği toplulukları ve öğrenci konserleri ile çok yönlü müzik öğretmeni yetiştirme çerçevesinde, öğrencilerimizin bilimsel ve sanatsal kişiliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.Ana Bilim Dalımızda "Müzik Öğretmenliği Lisans" ve "Müzik Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans " olmak üzere iki ayrı program yürütülmektedir. 

Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda eğitim alınabilmesi için; TYT’den belli bir başarı puanının alınması koşulundan sonra; müziksel işitme, müziksel çalma ve müziksel söyleme boyutlarını içeren özel yetenek sınavının kazanılması gerekmektedir. Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nı tercih eden adayların çocukları sevmesi, sabırlı ve hoşgörülü olması, iletişim becerilerine sahip olması ve uygun öğrenme ortamları sağlayabilecek bir rehber özelliği taşıması çok önemlidir.

Lisans programından mezun olabilmek için öğrencilerin; öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD/S notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmaları, 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz lisans diplomasına sahip olarak "Müzik Öğretmeni" unvanı alır. Anabilim Dalından mezun olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet veya özel okullarda öğretmen olarak çalışmakta; lisansüstü eğitim olanağı ile akademik kariyer imkânına sahip olabilmekte, ayrıca çeşitli kamu ve özel kurum/kuruluşlarda sanat danışmanı olarak da çalışabilmektedirler.
 

Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda 4 Öğretim Üyesi ve 8 Öğretim Görevlisi  görev yapmaktadır.

Müzik Öğretmenliği Lisans Diploması

Yeterlilik Kodu  
Yeterlilik Adı Müzik Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu Kurum Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Cevatpaşa Mahallesi Anafartalar Kampüsü E Blok Merkez/ÇANAKKALE
Sorumlu Kurum URL https://www.comu.edu.tr/
Yönelim Genel
AYÇ Seviyesi 6
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan) Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu) ISCO 08
Kategori Ana
Kredi Değeri 240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç) Müzik Eğitimi Lisans Programı, müziği bir sanat ve bilim dalı olarak ele alan, ulusal ve uluslararası müzik eğitimi standartlarına hâkim, disiplinlerarası bilgiyle donanmış, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerisine sahip müzik öğretmenleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program, öğrencilerin bireysel ve toplumsal müzik kültürünü kavrayarak eğitimde etkili yöntemler geliştirmelerini, müziğin eğitsel ve estetik değerlerini öğrencilere aktarmalarını ve farklı öğrenme ortamlarına uyum sağlayarak çağdaş öğretim yaklaşımlarını benimsemelerini sağlamayı hedeflemektedir.
Öğrenme Ortamları Müzik eğitimi alanında öğretim faaliyetleri, belirlenen kurumlarda örgün eğitim modeliyle yürütülmektedir. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında staj, gözlem ve benzeri uygulamalı eğitim süreçleri gerçekleştirilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)